maandag 27 oktober 2014

Maandag culi atelier

Wij werken met onze groep telkens rond een ander land.

De eerste week zoeken we informatie op om het land te verkennen, de tweede week zoeken we een receptje en luisteren we naar muziek. De derde week koken we en de laatste week doen we een quizje om te testen of we wat onthouden hebben.

Vorige maand was Rusland aan de beurt.
We hebben "Plov" gemaakt, aardappelsalade en boef stroganov.
Vooral de rijst en aardappel salade vonden we super lekker! Dus hieronder volgen de receptjes.
We kozen Rusland omdat we een Russische deelneemster hebben in het dagcentrum.
We keken ook naar filmpjes van "terug naar Siberië" van Martin Heylen.

Deze maand werkten rond Denemarken.
We kookten een maaltijdsoep met aardappel en spekjes en als dessert was er gesluierde boerendochter. Dat laatste vonden we een beetje raar: gebakken brood, bosbessenconfituur en appelmoes en daar bovenop slagroom.
Misschien was het ook lekkerder geweest met de juiste confituur. Eigenlijk moest er vossebessenconfituur in. Maar Gert dacht dat dat een typfout was en kocht dus bosbessenconfituur.

Wat we het beste onthouden hebben: in Kopenhagen staat het beeldje van de zeemeermin. En Barbiegirl van Aqua is een Deense hit.

Vandaag was er de quiz. De kennis zat heel ver weg... maar op de valreep zijn onze vrouwen gewonnen.

We kozen Denemarken omdat Jaime daar meegedaan heeft aan een Karate kampioenschap. Hij werd daar derde:


Volgende week beginnen we met de Nederlandse Antillen.


Recepten
Plov
250 gram rijst
1 ui, gesnipperd
5 draadjes saffraan
50 gram boter
50 gram rozijnen

Roerbak ui gedurende 5 minuten. Breng een halve liter water aan de kook, voeg de rijst toe en laat deze 10 minuten koken. Roer het vlees met de uien, de wortel, de rozijnen en de saffraan erdoor en zout naar smaak. Schep dit in een ovenschaal, dek deze af en bak de plov een half uur op 180 graden. 

Russische aardappelsalade
Benodigdheden
1,6 kg geschilde vastkokende aardappelen
een bosje lente uitjes
250 gr zure room
250 gr mayonaise
tuinkruiden: verse dille

bereiding
de aardappelen gaar koken, afgieten en laten afkoelen
snijd de lente uitjes in stukjes en de dille fijn hakken
maak de saus :
meng hier voor de zure room, mayonaise
lente uitjes en dille goed door elkaar
snij de aardappelen in grove stukken

en meng de saus onder de aardappelen


Geen opmerkingen: